In de gemeenteraad wordt er veel besproken en wordt er vaak aandacht gevraagd m.b.t. verschillende zaken die in onze gemeente spelen. Een plek waar we werken aan een stad vol kansen, waar iedereen zijn steentje politiek of in samenleving aan bijdraagt. Maar ondanks dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt, worden er soms ook wel eens zaken vergeten, en dat kan gebeuren maar het is niet goed voor de vertrouwen van inwoners in de politiek. Althans zo ziet en ervaart GroenLinks dat en daarom heeft de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld over HALTE WERK en heeft de fractie de wethouder nog een aantal vragen gesteld over de minima.

Halte Werk is de gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL). Zij voeren de Participatiewet en bijbehorende regelingen uit voor deze gemeenten. begin maart dit jaar kreeg de vice-voorzitter van de gemeenteraad van Heerhugowaard Stefan Brau (PvdA) een Oranje boek ( opgezet door cliënten van Halte Werk en code Oranje ) over minstanden bij halte werk. De vice-voorzitter van de gemeenteraad nam dit in ontvangst, en nadat de raad het oranje boekje toegestuurd heeft gekregen heeft de fractie van GroenLinks geen actie meer gezien van het college. Dat is een kans die we hebben laten liggen vind GroenLinks, maar omdat we nu echt samen voor verandering kunnen gaan diende GroenLinks de vragen in en hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen.         

"Problemen zin er om te worden opgelost, als commissie lid ben ik tevens ook volksvertegenwoordiger en ben ik benieuwd naar de vragen die zowel de inwoners als ik hebben over de sociale voorzieningen en minima in de stad vol kansen. We moeten als raad en college de inwoners serieus nemen en daarom is het goed als we deze vragen stellen. Dit hoofdpijn dossier aanpak armoede en aanpak misstanden Halt Werk is een directe verbintenis tussen de politiek, de gemeente en haar inwoners. En daar moeten we serieus mee omgaan." vind Commissielid Roy Korbijn.

Met de gestelde vragen roept GroenLinks het college op om er te zijn voor de inwoners van Heerhugowaard, GroenLinks wil dat de wethouder de afstand van Haltewerk tot de inwoner verkleind en GroenLinks vraagt hoe de wethouder naar een meldpunt voor fraude en misbruik door bewindvoerders kijkt. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks is te lezen dat zij de bijstandsuitkeringsnorm van 115% naar 120% willen, en vragen de wethouder en het college wat zij hiermee gaan doen. Mensen in de bijstand, die geen vetpot is, mogen GroenLinks betreft meer bijverdienen. Mensen die weinig verdienen gaan minder belasting betalen. Zo houden ze aan het eind van de maand meer over. Ook wordt het op deze manier makkelijker voor werkgevers om meer mensen in dienst te nemen. Zo kunnen mensen die nu aan de kant staan weer aan de slag en een eigen inkomen verdienen.

Een laag inkomen isoleert mensen. Arme mensen zijn vaker ziek. Kinderen die in armoede opgroeien beginnen met een forse achterstand. Alle reden is er dus, om armoede te voorkomen of weg te werken. De gemeente Heerhugowaard heeft veel regelingen voor mensen die een laag inkomen (=maximaal 110% van de bijstand) hebben. Dat betekent evengoed nog niet dat 'de arme kant van Heerhugowaard' goed bereikt wordt en minder arm wordt.

Korbijn: “Ruim één op de twaalf Nederlandse kinderen groeit op in armoede. GroenLinks wil gelijke kansen en recht op een fatsoenlijk inkomen voor iedereen. Niemand in Nederland hoort in armoede te leven, zeker kinderen niet, en daarom stel ik ook de vraag hoe is het in Heerhugowaard want GroenLinks is voor verandering, bij alle lagen van onze dienstverlening als overheid. Laten we nu eens in Heerhugowaard met ze alle zien dat we er zijn voor onze inwoners en help men uit de armoede, pak de misstanden aan, en maak het makkelijker waar nodig is. Zo laten we zien dat wij de stad van kansen zijn.”