Voor het jaar 2011 heeft het college van B&W een sluitende begroting aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit is een zogenoemde “beleidsarme begroting”, omdat na de verkiezingen van de gemeenteraad op 6 maart 2010 eerst een nieuw college gevormd moest worden. Dit college bestaat uit de coalitiepartijen Kleurrijk Langedijk (4 zetels ), Burgerbelang Langedijk (3 zetels), D66/Hart voor Langedijk (2 zetels) en GroenLinks (2 zetels). De uitgangspunten van deze coalitie gezamenlijk staan op de website van GroenLinks het “coalitiedocument”: http://langedijk.groenlinks.nl/node/48252 coalitiedocument .pdf.
GroenLinks is er trots op van dit college deel uit te maken. Onze wethouder Irma Schrijver heeft als takenpakket: Sociale zaken, WMO,Volksgezondheid, Jeugd- en jongerenwerk, Ouderenbeleid, Minderhedenbeleid, Vrijwilligersbeleid, Onderwijs en educatie, Peuterspeelzaalwerk en kinderopvang, Subsidiebeleid, Milieubeleid, Dierenwelzijn, Dorpswethouder Oudkarspel.
Welke doelen stelt GroenLinks?
De komende vier jaren zal GroenLinks in de raad en college zich (blijven) inzetten voor deelname van alle Langedijkers in onze maatschappij. Een van de grootste belemmeringen voor meedoen is onvoldoende inkomen. GroenLinks maakt werk van armoedebeleid, de overheidsbezuinigingen mogen niet op de meest kwetsbare inwoners van Langedijk terecht komen. De Langedijker pas, die deelname aan sport en cultuur mogelijk maakt, is hierbij een hulpmiddel.
De Structuurvisie is een belangrijk document dat het komende jaar wordt gemaakt. In de structuurvisie wordt bepaald hoe Langedijk er qua ruimte en beleid gaat uitzien. Behoud van open ruimte, versterken en uitbreiden van natuur, inrichting van de kernen van Langedijk naar de menselijke maat zijn hierbij onze inzet.
Door burgerparticipatie en interactieve beleidsvorming willen we bereiken dat belanghebbenden en burgers eerder bij gemeentelijke planvorming betrokken worden en invloed kunnen uitoefenen; maar ook dat gemeentelijke uitvoering in een keer goed gaat. Het herijken van het “Dorpsgericht samenwerken” is daarbij een middel.
Een ander punt waarop GroenLinks aangesproken mag worden is dat leges kostendekkend zijn. Door toenemende kosten onder andere als gevolg van het inhuren van extern personeel bij de gemeentelijke afdelingen zijn de bouwleges niet langer kostendekkend. De kosten voor het in standhouden en uitbreiden van de begraafplaatsen in Broek op Langedijk en die in St Pancras leiden tot extra kosten voor de gemeente. GroenLinks is van mening dat de meerkosten van deze begraafplaatsen door belast mogen worden aan degenen die daar begraven willen worden. De graf- en de bouwleges horen kostendekkend te zijn.
Langedijk huurt jaarlijks voor ongeveer € 2 miljoen aan extern personeel in. Voor het opstellen van beleidsnotities en van bestemmingsplannen, voor het beoordelen van bouwplannen en voor het begeleiden van grotere projecten worden deze adviseurs ingehuurd. Dit leidt tot hogere kosten voor de gemeente en de burgers in Langedijk. Wij vinden dat de gemeente Langedijk de kennis in huis en capabel moet zijn deze werkzaamheden zelf te doen!
Langedijk dient zich de komende jaren te onderscheiden als een duurzame gemeente. Ambitieuze doelstellingen mogen gesteld, maar moeten gerealiseerd worden. Energiebesparing en energieneutraal bouwen wordt de norm. Subsidiemogelijkheden worden niet alleen op huiseigenaren maar ook op huurders gericht. Voor de gemeente zelf betekent duurzaamheid: meer openbare LEDverlichting, aankoop groene energie, en ambitieuze tijdsplanning en uitvoering.
Tot slot: de gemeente is de overheid waarmee burgers het meeste van doen hebben. Waarvan je afhankelijk bent als je een paspoort of ID nodig hebt, als je een bouwvergunning aanvraagt en als je bestemmingsplan verandert. Ook het onderhoud van de straten, het ophalen van het huisvuil, het schoonhouden van het openbaar groen allemaal zaken waaraan burgers merken of de gemeente haar werk doet. Het motto van GroenLinks daarbij is dat de gemeente haar werk in één keer uitstekend doet. Samen met de inwoners van Langedijk heeft GroenLinks “zin in de toekomst”.