Discussiebijdrage GroenLinks bij het onderwerp “Armoedebeleid gemeente Dijk en Waard”
Voorzitter,
het is in deze tijd van hoge inflatie en stijgende energieprijzen goed dat we het armoedebeleid onder de loep nemen. Steeds meer mensen komen in betalingsproblemen. Uit het Nibud-rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022 komt naar voren dat één op de vijf huishoudens in Nederland er mee te kampen heeft. De meeste zoeken pas laat hulp. Elke in financiële hulp geïnvesteerde euro 2 euro oplevert voor de maatschappij. Ook het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is gestegen van 7% naar 9% met de verwachting dat het in 2023 nog verder zal stijgen.
Kinderen die in armoede leven, vertellen aan de kinderombudsman dat zij daar thuis veel last van hebben. Geldstress bij ouders leidt vaak tot een hardere opvoedingsstijl en tot minder aandacht en begeleiding van kinderen. In ernstige gevallen leidt de door de stress verstoorde relatie tot uithuisplaatsingen, wat voor de ontwikkeling van kinderen zeer schadelijk is en te allen tijde voorkomen moet worden.
Het mag niet zo zijn dat veel van de Dijk en Waardse kinderen hierdoor minder uitzicht krijgen op een gezonde, succesvolle en gelukkige toekomst. Dat is onacceptabel en reden genoeg om met alles wat we hebben de strijd tegen armoede aan te gaan.
Ik hoop dan ook van harte dat zoveel mogelijk kinderen bereikt worden in Dijk en Waard. Mijn vraag aan het college is hoeveel procent van de kinderen nu bereikt wordt en welke acties ondernomen worden om dat percentage te vergroten.
De nu voorgestelde pilot levert een aantal verbeteringen op ten opzichte van het oude beleid en met name de verbreding van de doelgroep voor de bijzondere bijstand kan hopelijk voor velen enige verlichting geven.
Graag wil ik aandacht vragen voor het sterke verband tussen armoede en eenzaamheid.
Enerzijds zorgt het proces van vereenzaming voor een negatieve spiraal met mogelijk kans op verlies van baan en inkomen. Anderzijds zorgt armoede mede door schaamte voor eenzaamheid en mogelijk zaken als stress, verslaving en ziekten.
Eenzaamheid is een groot probleem.
Op de website van Volksgezondheid en Zorg VZinfo van het RIVM springt met name Heerhugowaard er zeer opvallend tussenuit. Terwijl in de omliggende plaatsen de percentages eenzaamheid tussen 38 en 44% liggen komt Heerhugowaard op ruim 50%. Ook voor wat betreft ernstige eenzaamheid ligt Heerhugowaard helaas aan de top met ruim 12%. Met als absoluut dieptepunt de rivierenwijk met 14,8 % ernstige eenzaamheid. Wellicht mensen die niet makkelijk bereikt worden met allerlei regelingen.
Het is goed om ook in het kader van het armoedebeleid veel aandacht te besteden aan eenzaamheid. Om de schaamte te bestrijden. In het preventieakkoord wordt hier aandacht aan besteed, maar van die uitgetrokken € 48.000 moet ook nog o.a. verslavingspreventie betaald worden.
Het zijn niet alleen de 85+ die soms zeer eenzaam zijn, maar ook b.v. ook kinderen tussen de 11 en 16. En soms jonge mantelzorgers. Ook bij het recente debat in de tweede kamer over de jeugdzorg kwam dit aan de orde. Teveel van deze kinderen trekken zich terug vanwege de prestatiedruk. Of zoals Don Ceder van de CU het verwoordde: “Falen is teveel een individueel probleem geworden, het is jouw schuld dat je er niet bij hoort.” Door hier anders over te spreken en iedereen te betrekken bij de maatschappij help je ook armoede op de lange termijn te voorkomen. Iedereen doet ertoe!!
Aanpak van eenzaamheid helpt waarschijnlijk ook bij het terugdringen van armoede.
Tenslotte nog een drietal opmerkingen:
- Het is prima om de senioren een toeslag te geven van €130. Maar GroenLinks vindt dat dat moet gelden voor iedereen met een meedoenpas. We zullen eventueel een amendement indienen.
- We zijn benieuwd naar de reactie van het college op de aanbevelingen van de cliëntenraad, met name over de verbreding bestedingsmogelijkheden van de meedoenpas.
- Het lijkt GL een goed idee om bij de evaluatie ook het gebruik van de meedoenpas te betrekken door bv. een enquête onder de gebruikers.