Hierbij opmerkingen van de fractie GroenLinks op het verslag van de besloten vergadering van de Raad dd 24 mei 2007.
Op de agenda van de raad 3 juli 2007 staat als agendapunt 5 goedkeuren verslag besloten raadsvergadering 24 mei 2007.
Wij hebben hierover de volgende opmerkingen:
De raad is uitgenodigd voor een besloten raadsinformatiebijeenkomst op 24 mei 2007. Zie de verzonden uitnodiging.
Deze oproeping voor de vergadering is niet ter openbare kennis gebracht. Evenmin is de agenda ter inzage gelegd.
Op grond van bovenstaande, het reglement van orde ( art 6-10 ) en de gemeentewet (art 19) achten wij het duidelijk dat op 24 mei 2007 geen vergadering van de raad zoals bedoeld in art 19 van de Gemeentewet heeft plaatsgevonden.
Er kan derhalve ook niet besloten zijn "geheimhouding" op te leggen. Voor een rechtsgeldig besluit van de gemeenteraad dient de gemeenteraad ten minste rechtgeldig bijeen geroepen te zijn.
GroenLinks is van mening dat de raad van de gemeente Langedijk op 24 mei 2007 NIET rechtsgeldig bijeen is geweest en dat derhalve geen rechtsgeldige besluiten genomen kunnen zijn. Er hoeft geen verslag van een raadsvergadering goedgekeurd te worden.
Indien de raad besluit, in tegenspraak met onze stellingname, om het verslag van de raadsvergadering op 24 mei 2007 goed te keuren zijn wij genoodzaakt aan de burgemeester te verzoeken het raadsbesluit dd 24 mei 2007 inhoudende het houden van een raadsvergadering op 24 mei 2007, het raadsbesluit dd 24 mei 2007 inhoudende het opleggen van geheimhouding en het raadsbesluit dd 3 juli 2007 inhoudende de goedkeuring van het verslag van de besloten raadsvergadering van 24 mei 2007 voor te dragen voor vernietiging conform art 273 Gemeentewet wegens strijdigheid met het recht.
Voor alle duidelijkheid: Wij verzetten ons niet tegen de inhoud van het verslag, wij nemen aan dat hierin een goede weergave gedaan wordt van hetgeen besproken is. Overigens ontbreekt in het verslag de door ons geschreven brief met redenen waarom wij geen deel zullen nemen aan de besloten raadsinformatiebijeenkomst.
Vr Gr
Klaas Zwart
Gemeentewet
Artikel 19
1. De burgemeester roept de leden schriftelijk tot de vergadering op.
2. Tegelijkertijd met de oproeping brengt de burgemeester dag, tijdstip en plaats van de vergadering ter openbare kennis. De agenda en de daarbij behorende voorstellen met uitzondering van de in artikel 25, tweede lid, bedoelde stukken worden tegelijkertijd met de oproeping en op een bij de openbare kennisgeving aan te geven wijze ter inzage gelegd.
Artikel 23
1. De vergadering van de raad wordt in het openbaar gehouden.
2. De deuren worden gesloten, wanneer ten minste een vijfde van het aantal leden dat de presentielijst heeft getekend daarom verzoekt of de voorzitter het nodig oordeelt.
3. De raad beslist vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd.
4. Van een vergadering met gesloten deuren wordt een afzonderlijk verslag opgemaakt, dat niet openbaar wordt gemaakt tenzij de raad anders beslist.
5. De raad maakt de besluitenlijst van zijn vergaderingen op de in de gemeente gebruikelijke wijze openbaar. De raad laat de openbaarmaking achterwege voor zover het aangelegenheden betreft ten aanzien waarvan op grond van artikel 25 geheimhouding is opgelegd of ten aanzien waarvan openbaarmaking in strijd is met het openbaar belang.
Artikel 25
1. De raad kan op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur (Stb. 1991, 703), omtrent het in een besloten vergadering behandelde en omtrent de inhoud van de stukken die aan de raad worden overgelegd, geheimhouding opleggen. Geheimhouding omtrent het in een besloten vergadering behandelde wordt tijdens die vergadering opgelegd. De geheimhouding wordt door hen die bij de behandeling aanwezig waren en allen die van het behandelde of de stukken kennis dragen, in acht genomen totdat de raad haar opheft.
2. Op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur, kan de geheimhouding eveneens worden opgelegd door het college, de burgemeester en een commissie, ieder ten aanzien van de stukken die zij aan de raad of aan leden van de raad overleggen. Daarvan wordt op de stukken melding gemaakt.
3. De krachtens het tweede lid opgelegde verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan de raad overgelegde stukken vervalt, indien de oplegging niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht, wordt bekrachtigd.
4. De krachtens het tweede lid opgelegde verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan leden van de raad overgelegde stukken wordt in acht genomen totdat het orgaan dat de verplichting heeft opgelegd, dan wel, indien het stuk waaromtrent geheimhouding is opgelegd aan de raad is voorgelegd, totdat de raad haar opheft. De raad kan deze beslissing alleen nemen in een vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht.
Artikel 273
1. Indien een besluit naar het oordeel van de burgemeester voor vernietiging in aanmerking komt, doet hij daarvan binnen twee dagen nadat het te zijner kennis is gekomen, door tussenkomst van gedeputeerde staten, mededeling aan Onze Minister wie het aangaat. Hij geeft hiervan tegelijkertijd kennis aan het orgaan dat het besluit nam, en zo nodig aan het orgaan dat met de uitvoering van het besluit is belast.
2. Gedeputeerde staten zenden de stukken, vergezeld van hun advies, binnen een week na de dagtekening van de mededeling van de burgemeester toe aan Onze Minister wie het aangaat.
3. Het besluit ten aanzien waarvan het eerste lid toepassing heeft gevonden, wordt niet of niet verder uitgevoerd, voordat van Onze Minister wie het aangaat de mededeling is ontvangen, dat voor schorsing of geen redenen bestaan. Indien het besluit niet binnen vier weken na de dagtekening van de mededeling van de burgemeester is geschorst of vernietigd, wordt het uitgevoerd.