Via klachten van omwonenden werd onze fractie geattendeerd op het feit dat de nieuw geplaatste voetgangers-/fietsbrug over de Achtergracht ter hoogte van het Oxhoofdpad in Broek op Langedijk voor een deel van de burgers niet bruikbaar is en voor andere burgers niet veilig gebruikt kan worden als gevolg van te steile hellingshoeken van de op- en afgang van de brug.

Deze klachten hebben ons ertoe gebracht een aantal vragen hierover te stelllen aan het college van B&W.

 

De doelstellingen van de Wmo 2015 zijn onder andere gericht op:

  • dat de ondersteuning (door of vanwege de gemeentelijke overheid) van de zelfredzaamheid en participatie van personen met een beperking erop gericht moet dat burgers zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven;
  • dat het wenselijk is dat daarbij zorg wordt gedragen voor een goede toegankelijkheid van voorzieningen, diensten en ruimten.

 

In de Wmo 2015 zijn daartoe oa de volgende bepalingen opgenomen:

  • art 2.1.2 lid 1 De gemeenteraad stelt periodiek een plan mbt het door het gemeentebestuur te voeren beleid waarin involge lid 4 onder d bijzondere aandacht gegeven wordt aan de toegankelijkheid van voorzieningen, diensten en ruimten voor mensen met een beperking.
  • art 2.2.1 Het college bevordert en treft algemene maatregelen om de sociale samenhang, de toegankelijkheid van voorzieningen en ruimten voor mensen met een beperking, de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente te bevorderen .... .

 

Naar aanleiding van de constatering dat de nieuw geplaatste brug over de Achtergracht bij het Oxhoofdpad te Broek op Langedijk voor mensen met een beperking en voor mensen met bijvoorbeeld een wandelwagen (met kind) niet toegankelijk is en voor overige voetgangers en fietsers als onveilig beschouwd moet worden vanwege het afwijken van de gangbare normen mbt hellingshoek en maatvoering heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college van B&W:

 

  1. Voldoet de nieuw geplaatste brug over de Achtergracht bij het Oxhoofdpad aan de normen zoals vastgelegd in NEN 1814;2001 nl “Toegankelijkheid van buitenruimten, gebouwen en woningen”?
  2. Voldoet de nieuw geplaatste brug over de Achtergracht bij het Oxhoofdpad aan de richtlijnen en normen zoals die door CROW, onafhankelijk kenniscentrum op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer, zijn opgenomen in de Richtlijn toegankelijkheid[1];
  3. Zo nee; wat is de reden dat een nieuw gebouwde brug zodanig geconstrueerd is dat daardoor (een deel van) de openbare ruimte als niet langer toegankelijk voor alle burgers beschouwd moet worden?
  4. Is het college van mening dat door de plaatsing van deze brug voldaan wordt aan de gemeentelijke zorgplicht met betrekking tot de toegankelijkheid van ruimten voor mensen met een beperking?
  5. Welke maatregelen neemt de gemeente om de door omwonenden geconstateerde onveiligheid en ontoegankelijkheid van de nieuw geplaatste brug op te heffen.

 

Wij verzoeken om schriftelijke beantwoording.

in afwachting van uw reactie,

Namens GroenLinks

Klaas Zwart

 

[1]             Deze CROW-publicatie bevat richtlijnen voor het toegankelijk inrichten van de openbare buitenruimte. Aanleiding is de behoefte van gemeenten aan eenduidige en gedragen toegankelijkheidsrichtlijnen.