Onderwerp op deze extra raadsavond was een extra forum over de Eindejaarsnota: oftewel hoe hebben we in 2010 het geld uitgegeven?

Vanuit GroenLinks waren er met name vragen over een aantal opvallende “kwijtscheldingen”, bedragen die niet inbaar zouden zijn. O.a. van een uitgave van meer dan 6 ton ten behoeve van  pensioenvoorzieningen,  en de verder niet verklaarde  verschuivingen ( actualisaties ) vooral binnen het programma Ruimtelijke ordening.
De gestelde vragen zijn beantwoord.  De  uitgave van 6 ton voor de pensioenvoorziening bleek noodzakelijk omdat in voorgaande jaren geen pensioenen waren opgebouwd terwijl er wel recht op is. . GroenLinks heeft erop aangedrongen dat komende jaren de verantwoording in de eindejaarsrapportage  ook helderheid over verschuivingen binnen de reserves verschaft
De Eindejaarsnota wordt in de raad van 14 december definitief vastgesteld.

Westfrisiaweg: de burger betaalt.

Na het forum was er nog een staartje van de raad van 30 november. Een opmerkelijk financieringsvoorstel van het college komt in de plaats van een raadsbesluit uit 2007. De raad –met uitzondering van GroenLinks en Hvl/D66- ging op 4 december 2007 akkoord met een bijdrage van E 2 miljoen voor de Westfrisiaweg, waarvan E 500.000 door het bedrijfsleven zou worden bijgedragen. Het college deed nu het voorstel deze E 500.000 niet te innen, maar te betalen uit publieke middelen.
Er is flink gelobbyd door het bedrijfsleven om deze weg aan te leggen, logisch want met name  zij hebben er de voordelen van. En de bijdrage van E 500.000,= in de kosten zou via een opslag van 7% van het zakelijk deel van de OZB verrekend kunnen worden: zijn peanuts ten opzichte van de opbrengsten.
GroenLinks wil dit geld wel innen en had hiervoor een amendement ingediend; afspraak is per slot van rekening afspraak.
Maar niet dus. In dit geval stond er even één soort blije burger centraal nl.: de ondernemer.
Kamer van Koophandel en Bedrijfskring Langedijk blij. Gevolg: de gemeente minder inkomsten, de (overige) burgers  betalen gewoon alles.
Stemverhoudingen bij het GroenLinks amendement:
6 voor, nl.     : 2x GroenLinks, 2x Hvl/D66 en 2 van de 3 Dorpsbelang Langedijk
14 tegen, nl. : Kleurrijk Langedijk, VVD, CDA, CU, PvdA en 1x Dorpsbelang Langedijk

Goed om te herinneren als komend jaar de wensenlijstjes weer verschijnen.