De laatste raad voor de verkiezingen en dat was te merken.
Verschillende moties “vreemd aan de agenda”, verdeeld stemgedrag in fracties en flinke profileringdrang bij oppositiepartijen. Een bloemlezing:

Uitbreiding nodig Begraafplaats Broek op Langedijk?

Verlagen kwaliteitsniveau, minder onderhoud op de begraafplaats Oostervaart plus een forse investering van E 200.000 moeten de uitbreiding in Broek financieren. Een meerderheid (15 stemmen)voor: “begraven in eigen kernen” wordt mogelijk gehouden, een minderheid tegen “Onverstandig, niet nodig, er wordt met potjes geschoven, de burger betaalt” (5 stemmen). VVD en PvdA stemden verdeeld.

 

Wonen op eigen locatie (WOEL)

Sympathie was er voor het initiatief van de stichting tot bouw van 6 betaalbare woningen op terrein De Ark te Sint Pancras. Een voorbereidingskrediet van E 25.000 voor voorfinanciering  werd door de raad ter beschikking gesteld; uiteraard door de kopers terug te betalen.

Stemming: 16 stemmen voor, 4 tegen (VVD).

 

Leuterkoek

CDA en CU willen bij motie voor 17 maart a.s. informatie over “te verwachten ontwikkelingen van de grondexploitaties”. 

Die cijfers zijn er nog niet, aldus wethouder Overzier. Komen eind maart beschikbaar, de accountant kijkt ernaar in de 1e weken van april.

Verkiezingsretoriek, reageerde Boonstra HvL/D66 op de CU: “U wekt de schijn dat het college informatie achterhoudt”

“Leuterkoek”voegde Kleurrijker Bakkum hier aan toe.

De motie werd verworpen met 13 stemmen tegen en 7 stemmen voor (CDA,CU,VVD).

 

Vreemde keutel

Een motie vreemd aan de agenda van VVD, CDA en Kleurrijk over bouwvlakken. Een uitspraak van de Raad van State legt de gemeente een verplichting op om in het Bestemmingsplan Sint Pancras de bouwvlakken van twee percelen aan te passen aan de verleende bouwvergunningen.

Reden voor de motie-indieners het college te verzoeken alle bestemmingsplannen in Langedijk te onderzoeken op eventuele afwijkingen van bouwvlakken en dit overzicht aan de raad te doen toekomen.

De motie werd door wethouder Beers ten stelligste ontraden, zowel op juridische als financiële gronden. Uitgaande van ongeveer 9000 woonpercelen in Langedijk zal de investering die met de controleslag gemoeid gaat, ten minste € 337.500,00 ex btw bedragen.

En als er al door burgers een beroep wordt gedaan op vergunde bouwrechten, zijn er voldoende mogelijkheden dit te wijzigen. 

“Als de motie wordt aangenomen ga ik ‘m niet uitvoeren”, aldus Beers.  Dat hoeft dus niet, de motie (keutel) werd ingetrokken.

 

Acute noodhulp?

Het CDA had haar huiswerk van de vorige vergadering overgedaan; dit resulteerde in een motie CDA/CU om aan de stichting Geloof, Hoop en Liefde een structurele subsidie toe te kennen van 0,25 per inwoner.

Veel sympathie voor de motie, echter onduidelijkheid over de financiële status van de stichting. De bus –die de vorige keer niet kon rijden- rijdt, er zijn veelbelovende contacten met sponsoren en fondsenwervers, aldus de wethouder Schrijver.

“Dus is er nog sprake van een acuut geldprobleem?”, wilde de raad weten.  Dit was niet duidelijk.

Ondanks de oproep om de motie aan te houden tot de volgende vergadering en hierover duidelijkheid bestaat, diende het CDA en de CU deze toch in. Met als gevolg dat deze nu alleen gesteund werd door deze partijen, mw. Kuil,VVD en Dorpsbelang en werd verworpen.

Wat GroenLinks betreft een gemiste kans voor de voedselhulp.

 

Het agendapunt nr. 12 Transitieplan overheveling Begeleiding 2015 AWBZ/WMO werd naar een volgende forum en raadsavond doorgeschoven. Onvoldoende inzicht in consequenties (o.a. financieel gat) en een laat advies van de Cliëntenraad waren hiervoor reden.

 

De raadsvergadering is na te luisteren op de website van de gemeente Langedijk: http://bestuur.gemeentelangedijk.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/18-…