De verkiezingskoorts begint langzaam toe te slaan. Elkaar wat gunnen verdwijnt, profileren is het motto.
Dat leidde tot interessante momenten; er valt straks in ieder geval te kiezen

Weer een stukje afgeknabbeld..

Er moest een verklaring van geen bezwaar komen voor weer een parkeerterrein dat het recreatieschap Geestmerambacht wil aanleggen tegenover Speelpark de Swaan.

Weer een stukje eraf dat niet voor natuur en niet vrij toegankelijk is, aldus Klaas Zwart, overbodig parkeerterrein, aldus Kleurrijk.

Overige partijen hebben geen moeite dat afgeweken wordt van het bestemmingsplan Toekomstige investeerders worden in ieder geval door de PvdA warm uitgenodigd in de Noordrand van de Geestmerambacht te investeren. “JSF in de Noordrand?”.

Het voorstel werd aangenomen met 13 stemmen voor en 5 tegen (Kleurrijk en GroenLinks)

 

Gedoogd

Er wordt ruimhartig een gedoogbeslissing verstrekt aan mensen die voor 1 januari 2013 aantoonbaar in een recreatiewoning woonden.

Nieuwe bewoners na die datum krijgen te maken met handhaving, aldus werd besloten.

Tegen stemden de CU, HvL/D66 en de PvdA. Ook hier opmerkelijke redenen. De regeling moest ook gelden voor diegenen die net voor de datum vertrokken waren (HvL/D66), de CU kon de  juridische consequenties niet overzien en de PvdA vindt dat eerst het onderliggende probleem, nl het tekort aan woningen, opgelost dient te worden.

Overige partijen stemden wel in: 13 voor, 5 tegen dus.

 

Wethouder Schrijver krijgt unanieme steun

Als eerste raad in de regio besliste Langedijk over het besluit te komen tot een gezamenlijke regionale dienst met 8 gemeentes in de regio. Hoewel nog onduidelijkheid bestaat over het meedoen van de gemeenten Castricum, Heiloo en Bergen is deze keuze unaniem vastgelegd.

Nadruk werd door veel  partijen gelegd op de lokale toegankelijkheid.

Door GroenLinks werd een amendement ingediend voor het instellen van een auditcommissie. “We zijn tot samenwerking genoodzaakt; we blijven als Raad verantwoordelijk, maar we hebben nauwelijks instrumenten om onze controlerende taak goed te doen”, aldus Klaas Zwart. Deze mening werd echter niet breed gedeeld.

Het amendement werd verworpen met 7 stemmen voor, 11 stemmen tegen (VVD, CDA, CU, PvdA, Dorpsbelang).

Een motie van het CDA werd wel aangenomen. Hierin verzoekt zij het college wederom een aantal vragen te beantwoorden. 11 stemmen voor, 7 stemmen tegen (PvdA, Kleurrijk en GroenLinks).

 

Jeugdzorg in 2015

Ook de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg wordt door het rijk naar de gemeentes gedelegeerd. Dit moet ingaan per 1 januari 2015. Om de continuïteit van de jeugdzorg in 2015 te garanderen, werd door de raad een beleidskader vastgesteld voor 2015. Belangrijk uitgangspunt: “lokaal wat kan, regionaal wat beter is en een zachte overgang”.

Dit jaar wordt gebruikt om het Beleidskader 2015 – 2018 in te vullen.

Het betreft hier een samenwerking met 8 gemeentes. Ook hier unanieme steun voor het voorstel van wethouder Irma Schrijver.

Een motie van GroenLinks om kinderen zonder papieren expliciet onderdeel te laten zijn van het beleidskader werd niet aangenomen. Ook hier opmerkelijke gedrag bij CU en PvdA: de juridische beren op de weg wogen hier zwaarder dan de menselijke benadering. Ondanks een klemmend beroep van Klaas Zwart, werd de motie verworpen met 3 stemmen voor (HvL/D66, GroenLinks) en 13 stemmen tegen.

 

Subsidie?

Door het CDA werd een motie vreemd aan de agenda ingediend. Hierin vragen zij een heroverweging van het subsidiebesluit van de Stichting Voedselhulp Geloof, Hoop en Liefde,  met tevens het verzoek subsidie in andere potjes te zoeken.

Het bleek een beetje haastwerk, de achterliggende informatie was niet bij eenieder bekend.

Ook waren er inhoudelijke reacties: dit is een wettelijk verplichte afwijzingsgrond (PvdA), de raad stelt kaders, geeft geen geld, ga in gesprek met college over deze nijpende situatie(GroenLinks), eerst eigen onderzoek doen en raadsvragen stellen (HvL/D66).

Aldus werd besloten: het CDA gaat alsnog haar huiswerk overdoen, de motie werd ingetrokken.