Vindt portefeuillehouder Cornelisse dat hij professioneel gehandeld heeft rond de principeaanvraag adventurepark en afhandeling van een hierop betreffende raadsmotie?
Dit was de afsluitende vraag van Klaas Zwart naar aanleiding van de beantwoording van vragen hierover van GroenLinks, Kleurrijk Langedijk en HvL/D66.
Geconstateerd kon worden dat de principeaanvraag 11 maanden op de plank heeft gelegen, dat informeel contact was met de aanvragers, dat het niet formeel op de agenda van de collegevergadering is geplaatst, geen verslaggeving heeft plaatsgevonden, dat er géén ambtelijk advies lag en de intentie van de motie niet is uitgevoerd.
Portefeuillehouder Cornelisse vindt “professioneel”een moeilijk begrip, gaf hij als antwoord.
Klaas Zwart had hier minder moeite mee en de portefeuillehouder kreeg een welgemeende raad: “Ga vanaf nu uiterst zorgvuldig om met verzoeken van burgers, documenteer wat het college ermee doet, houdt u aan de gestelde termijnen, zorg ervoor dat uw handelswijze transparant is en in lijn met gemaakte afspraken. Dat is professioneel”.
De interne procedure van afhandelen van een principeverzoek komt schriftelijk naar de raad.
Benoeming voorzitter Comité van Aanbeveling Millenniumgemeente
Klaas Zwart, GroenLinks, werd unaniem gekozen tot voorzitter van dit comité; de heer Eversdijk, Kleurrijk Langedijk, tot lid.
De “oude” voorzitter Karel Balder kreeg voor zijn werkzaamheden voor Comité van Aanbeveling Millenniumgemeente een lintje. “Vanwege een zeer inspirerende, motiverende en ondersteunende rol”, aldus de heer Cornelisse.
Geheimhouding vragen
Door HvL/D66 werd een amendement ingediend over het onderwerp Gegevensverstrekking Basisregistraties Personen Langedijk.
Achterliggende vraag hierbij: Is de burger in Langedijk zich bewust van wat er met zijn gegevens gedaan wordt?
Hoewel voor 98% van de basisregistratie wettelijke regels gelden , kan de raad voor de overige 2% kan de raad kaders stellen.
Het college kon zich vinden in het amendement.
Wanneer een burger nu met een mutatie op het gemeentehuis komt, wordt medegedeeld dat geheimhouding door hem of haar gevraagd kan worden (=geen doorspelen van gegevens aan genoemde instanties op een lijst dus)
Het amendement werd (zonder het vervallen punt b) unaniem aangenomen.
Geen signaal
“De bezuiniging op chronisch zieken en gehandicapten moet sterk worden verminderd en alles moet in het werk worden gesteld om de voorzieningen van chronisch zieken en gehandicapten op peil te houden”. Dit was het signaal dat de gemeenteraad van Oostzaan -op initiatief van o.a. de CDA-fractie aldaar- deed uitgaan naar het kabinet, de Tweede Kamer en VNG.
Wil je als gemeente een signaal afgeven richting het Rijk? Niet dus vanuit Langedijk; door de meerderheid van Dorpsbelang, CDA en VVD werd aangegeven zich niet met de landelijke politiek te willen bemoeien.
Voor het gemak werd door hen even vergeten dat de landelijke politiek wèl nadrukkelijk (minima)beleid naar de gemeenten schuift…..
“We willen de motie uit Oostzaan niet belasten met een negatieve uitspraak vanuit Langedijk, aldus een behoorlijk teleurgestelde Klaas Zwart. We trekken de motie dus in.”
Naluisteren? Dit kan via: http://bestuur.gemeentelangedijk.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/24-juni/20:00