Het was de laatste raad voor het kerstreces, maar de vredige kerstgedachte was niet aanwezig in de raadszaal. Samen eruit komen was niet aan de orde; en dat over een onderwerp dat de Langedijker samenleving als geheel treft: het subsidie- en accommodatiebeleid.
De vergadering begon met een interpellatiedebat op verzoek van GroenLinks. Aanleiding waren berichten in een digitale krant dat het college ook andere mogelijkheden zou zien voor bezuinigingen in plaats van de bezuiniging op verenigingen en stichtingen.
“Of dit correct was geciteerd?”, wilde Klaas Zwart weten, want “belangrijk voor de discussie die we straks hierover gaan voeren”. Met uitzondering van de VVD gingen alle partijen plus steun van de burgemeester akkoord met dit interpellatieverzoek.
Wethouder Nieuwenhuizen was helder: Dit was niet goed geciteerd en uit de context gehaald door de Burgerrekenkamer. Het cynisme was door hen niet goed begrepen.
Vervolgens werd het Subsidie- en Accommodatiebeleid inhoudelijk besproken. Wel moest eerst – na een lange schorsing en door een behulpzame VVD - het voorstel met de correcte datum aan het besluit worden toegevoegd.
Er lagen 5 amendementen van oppositiepartijen CU, PvdA, HvL-D66, Kleurrijk en GroenLinks en 3 moties van coalitiepartijen Dorpsbelang, VVD en CDA. Na weer een schorsing werden alle amendementen door het college ontraden, alle moties werden “goed uitvoerbaar” geacht. Opmerkelijk, omdat de teksten maar net even anders waren: “ Beschamend om te constateren dat deze laatste partijen hun teksten voor een groot deel hebben gekopieerd -inclusief typefouten!- uit de ingediende oppositie documenten” , aldus Dirk Boonstra.
Ondanks uitgebreid overleg in het voortraject was er dus uiteindelijk geen enkele bereidheid de inbreng van de oppositie serieus te nemen.
De stemverhouding maakte dit duidelijk: 11 voor en 9 tegen òf andersom 9 voor en 11 tegen. De verenigingen en stichtingen op de publieke tribune waren tegen die tijd al afgehaakt; de door hen gevraagde duidelijkheid moet nog langer wachten.
“Door voor te stemmen is deze “raad van elf” verantwoordelijk voor een groot deel van het om zeep helpen van het verenigingsleven”, aldus een geëmotioneerde Marcel Reijven van de PvdA.
Het collegevoorstel werd uiteindelijk met -verrassing- 11 stemmen vóór en 9 stemmen tegen aangenomen.
Wellicht leidt het kerstreces tot bezinning.
Positief was de behandeling van het inkomensaspect bij de Wet Werk en Inkomen en Participatiewet. Hierbij werd brede steun uitgesproken –met uitzondering van de VVD- voor het handhaven van de inkomensnorm van 120% als criterium voor financiële ondersteuning. Trots op ons sociaal beleid, aldus Klaas Zwart GroenLinks. Complimenten voor het werk van de Cliëntenraad en regionaal platform, ook voor het aspect re-integratie. Opmerking hierbij: tegenprestatie mag niet leiden tot verdringing van betaald werk.