“Ik schat in dat de lengte van deze vergadering past in die van de schorsing van vorige week” zei de voorzitter van de raad de heer Cornelisse met enig gevoel voor humor.
En die voorspelling kwam uit: de vergadering was binnen 1 ½ uur afgelopen…..
“Ik schat in dat de lengte van deze vergadering past in die van de schorsing van vorige week” zei de voorzitter van de raad de heer Cornelisse met enig gevoel voor humor.
En die voorspelling kwam uit: de vergadering was binnen 1 ½ uur afgelopen…..
Wat stond op de agenda?
Groenlinks had vragen gesteld over de beëindiging door Stichting Wonen Welzijn Plus van de 55+ bus. De beantwoording van deze vragen gaf aanleiding tot vervolgvragen: wie voert nu de regie over deze WMO-voorziening? En waarom is de Cliëntenraad niet geïnformeerd?
Wethouder Fintelman vond dat hij de regie had gevoerd; er moet nog nader overleg plaatsvinden over de taakstelling Vervoer en formeel adviesrecht richting Cliëntenraad is hier niet nodig.
Verbazing bij Klaas Zwart, GroenLinks: Hoe kan de wethouder regie voeren als de stichting Wonen Welzijn Plus al in een brief deze voorziening heeft beëindigd? Wordt vervolgd.
Ongewenst monument?
Volgend onderwerp was een motie van Kleurrijk Langedijk over het Monumentenbeleid van het college. Enkele bewoners van huizen die op de monumentenlijst waren geplaatst waren niet alleen verrast, maar ook boos over de mogelijk extra leges die zij moeten gaan betalen bij verbouwingen. Leges die verbouwers van “normale”panden niet hoeven te betalen.
Kleurrijk Langedijk wilde daarom een vrijwillige plaatsing op de monumentenlijst.
Iets waar de heer Cornelisse het niet mee eens was: Panden worden uitgekozen op hun historische waarde, niet op basis van vrijwilligheid. Daarnaast bestaat er een subsidiepotje.
De motie werd door Kleurrijk Langedijk aangehouden.
Grensoverschrijdend veiligheidbeleid
38 gemeenten in de regio werken samen op veiligheidsgebied. Dit heeft geresulteerd in een grensoverschrijdend Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid 2015-2018.
De gemeente Langedijk mocht hierop haar zienswijze indienen; deze zienswijze moest door de raad worden vastgesteld en werd –na korte discussie- inhoudelijk unaniem gesteund.
Een compliment van Groenlinks voor de zienswijze van het college bij punt c. Het college geeft daarmee aan dat zij het niet eens is met de negatieve benadering van de jeugd in het plan en het problematiseren van de jeugd als totale groep. “Niet alle jeugd gaat over de scheef”, aldus Piet van Kleef.
Ook de ICT-problemen bij de politie zijn een zorgpunt.
De portefeuillehouder Cornelisse werd door de VVD gevraagd op goede wijze verantwoording aan de raad af te leggen en een commissie Openbare Orde en Veiligheid in te stellen.
Onderzoek Bestuurlijke toekomst Langedijk
Na een jaar studeren door een voorbereidingsgroep is door de raad van Langedijk unaniem een opdracht naar het college gegeven om onderzoek te (laten) doen naar de (bestuurlijke) toekomst van Langedijk. Dit onderzoek richt zich op 3 mogelijke opties:
1.een regiegemeente
2.fusie
3.ambtelijke fusie
4.0-scenario (=niets doen)
De onderzoeksvraag voor deze verkenning kan luiden: “Met welke gemeente(n) kan Langedijk samenwerken op strategisch, tactisch en operationeel niveau en welke samenwerkingsmogelijkheid – waaronder begrepen fusie – is het meest kansrijk?”
Na de verkennende fase wordt de raad op de hoogte gebracht en werd een verdere werkwijze afgesproken.
Veel complimenten en waardering voor dit voorstel van de voorbereidingsgroep. Dat er bestuurlijk iets moet en gaat veranderen is geen vraag: Langedijk heeft zelfstandig onvoldoende uitvoeringskracht. Een compliment ook voor zichzelf als raad die de regie over dit onderwerp neemt.
“Proces dient in alle openheid te worden gevoerd”, aldus Piet van Kleef GroenLinks. “Burgers erbij betrekken vóórdat er een definitief voorstel ligt” was ook het advies van de CU.
Het college kan aan het werk.