Een vergadering die al om 21.30 uur was afgelopen: een unicum.

Toch werden er 3 belangrijke onderwerpen besproken: bouwen op de bibliotheeklocatie Zuid Scharwoude, initiatiefvoorstel GroenLinks over openbare toegankelijkheid en een motie over de Veiligheidsregio.

 

De vergadering werd gestart met het afscheid van Willemien Koning, CDA. Deze gaat plaatsnemen in de Provinciale Staten. Als haar opvolger werd beëdigd de heer Gerard Kamper.

Wij wensen beiden een vruchtbare tijd toe.

Wethouder Beers kreeg wederom een ontheffing van ingezetenschap; echter met de opmerking van GroenLinks zijde dat voorbij werd gegaan aan de formele eisen hiervoor.

 

Bouwen bibliotheeklocatie weer stap dichterbij.

Echter met geen groot draagvlak: 12 stemmen voor en 9 stemmen tegen.

Voorstanders: Dorpsbelang (“groot voorstander”), VVD (“college verdient complimenten”),  CDA (“mooi en doordacht”), PvdA (“met wensen is serieus omgegaan”).

Tegenstemmen kwamen van Kleurrijk (“gemaakte afspraken worden gepasseerd”), HvL/D66  (“slecht gecommuniceerd met bewoners en ondernemers, geen veilige looproute naar de scholen, past niet binnen de geformuleerde uitgangspunten, gaat de schaal en maat te boven, er lag een afspraak met de AOL, nut en noodzaak van nog een supermarkt is niet aangetoond”). Opmerkingen die werden gedeeld door de CU. Ook GroenLinks sprak over “bouwen voor leegstand”. 

Daarnaast wijkt de gemeente af van haar eigen vastgestelde grondprijzenmethodiek en blijkt  de projectontwikkelaar nog geen grondpositie te hebben; een grondruil betekent in dit geval dat geen overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald.

Financiële risico’s in de exploitatieovereenkomst liggen eenzijdig bij de gemeente; die deelt niet mee in de meevallers en bij tegenvallers kan de ontwikkelaar te makkelijk opzeggen.

GroenLinks gaf  het college het dringende advies (‘wij gaan hier niet over”) deze exploitatieovereenkomst niet af te sluiten.

 

Initiatievoorstel GroenLinks.

Voor lag een procesvoorstel om te komen tot een beleid Toegankelijkheid Openbare uimte gemeente Langedijk. Aanleiding was de aanleg van een niet toegankelijke brug voor mensen met een beperking aan het Oxhoofdpad.

De gemeente geeft aan geen beleid op dit gebied te hebben. Reden voor GroenLinks met een voorstel te komen. Doel van dit stuk: dat de openbare ruimte in de gemeente Langedijk integraal toegankelijk wordt voor burgers met en zonder beperking.

In 1e instantie geen steun van partijen VVD (“sympathiek, maar van ondergeschikt belang”) en Dorpsbelang (“eerst kerntakendiscussie afwachten”).

Een gloedvol betoog van de PvdA deed de mening echter omslaan (“voortschrijdend inzicht”). De raad ging unaniem akkoord met bespreking in het forum; daar wordt besloten of er al dan niet een vervolg komt.

 

Verdeelsleutel

Ook unanieme steun voor door 7 partijen ingediende motie over de begroting van de Veiligheidsregio. Aanleiding is de 56% hogere kosten voor de brandweer, zonder dat hier extra werkzaamheden tegenover staan en ondanks het feit dat de raad heeft uitgesproken dat samenwerking in de regio niet mag leiden tot hogere kosten. “Ongewild en onbeïnvloedbaar”, aldus HvL/D66.

Er is nu een Commissie Verdeelsleutel bezig, die –aldus portefeuillehouder Cornelisse- een goed beeld heeft van de  gevoelens in Langedijk.

De voorliggende motie verzoekt het college: de ongewenste herverdeeleffecten door de verdeelsleutel op basis van het inwonersaantal in 2015 tussen de deelnemende gemeenten te neutraliseren.

Portefeuillehouder Cornelisse zegde toe de motie uit te voeren.

 

Fair trade wijnproeverij

Na de vergadering was er gelegenheid om te proeven van fair trade en biologische wijn, aangeboden door de werkgroep Fair Trade van het Millennium comité Langedijk.