Het forum Mens, Samenleving en Financiën van 26 mei 2020 had bij agendapunt 5 als onderwerp: Wijziging verordening WMO.
De strekking van deze wijziging is om in Langedijk voor WMO-vervoersvoorzieningen wel een eigen bijdrage te blijven heffen. Dit is in afwijking van het landelijk ingevoerde abonnementstarief. De verordening zal met terugwerkende kracht ingevoerd worden vanaf 1 januari 2020. Vaststelling vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering op 2 juni 2020.

Bij de behandeling heeft Maurice Schoutsen van GroenLinks aangegeven een amendement in te willen dienen over de terugwerkende kracht van de verordening. Het met terugwerkende kracht invoeren van de verordening kan betekenen, dat eventuele gebruikers van de vervoersvoorziening met hoge kosten kunnen worden geconfronteerd. Kosten, die ze veelal niet konden voorzien.

GroenLinks is van mening dat invoering van het abonnementstarief een goede zaak is en feitelijk een wettelijke verplichting. GroenLinks zal dan ook wel voor het raadsvoorstel stemmen omdat de invoering van het abonnementstarief voor vrijwel alle gebruikers van de WMO-voorzieningen een verbetering betekent.
Tijdens de discussie over het indienen van het amendement bleek dat het college vooruitlopend op de vaststelling van de verordening het CAK het abonnementstarief en de eigen bijdrage reeds laat innen. Wethouder Reijven zei in het forum dat: "De regeling wordt 'an sich' al zo door het CAK uitgevoerd" en de wijziging is noodzakelijk om het juiste juridische kader te scheppen". (achteraf dus). Geconfronteerd met de stellige uitspraken van de wethouder vraagt GroenLinks zich twee zaken af:

  1. Wat is de reden dat het CAK de in de door de gemeenteraad vast te stellen verordening genoemde tarieven nu al in rekening brengt en
  2. handelt het college onrechtmatig door vooruitlopend op vaststelling van de verordening door de raad de eigen bijdragen in rekening te laten brengen?

Beantwoording van de gestelde vragen zal hierover duidelijkheid brengen.

Voor de raadsvragen, klik <hier>