De vragen van GroenLinks zijn aan de ene kant gericht op de door de krant vermelde feiten:
- als de school van Bryan zich verder dan 6 km van huis zou bevinden, zou zijn moeder dan wel voor vergoeding van kosten in aanmerking komen?
- erkent de gemeente dat de moeder van Bryan zich heeft ingespannen een oplossing binnen het eigen netwerk te vinden?
- klopt het dat onafhankelijke derden zich herkennen in het feit dat Bryan begeleiding nodig heeft om veilig naar school te kunnen gaan?.
Een tweede aspect, waarin we duidelijkheid van het college van B&W over vragen, zijn formele zaken:
- heeft het college advies voor haar beslissing gevraagd aan de permanente commissie leerlingenzorg, de commissie van begeleiding, de regionale verwijzingscommissie of andere deskundigen, zoals de in 2010 vastgestelde verordening dat voorschrijft?
- waarom heeft het college van B&W geen gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om in positieve zin voor de ouders af te wijken van het in de verordening gestelde.
GroenLinks heeft bij de vaststelling van de Visie sociaal domein Dijk en Waard 2022 in de gemeenteraad Langedijk op 29 juni 2021 aangegeven dat wij ons kunnen vinden in de voorgestelde visie met de 4 leidende principes maar de uitvoering van het beleid kritisch te zullen volgen.
In die visie wordt bij het principe "Iedereen doet mee naar vermogen" uitgesproken, dat iedere inwoner de mogelijkheid (krijgt) zich te ontwikkelen op een manier die voor hem of haar zinvol is, zodat een ieder naar vermogen en duurzaam bij kan dragen en mee kan doen aan de samenleving. Iedereen kan meedoen aan sport, cultuur, onderwijs en er is goede en betaalbare zorg en ondersteuning voor iedereen die het nodig heeft. Er is een vangnet is voor mensen die over te weinig middelen beschikken om de noodzakelijke uitgaven te doen."
Bij het principe "elke inwoner is uniek" wordt vermeld dat "We bieden hierbij maatwerk. Dit maatwerk betekent dat inwoners met eenzelfde vraag niet perse hetzelfde antwoord krijgen. Door aan te sluiten bij de vraag, die leeft, en de persoonlijke omstandigheden sluiten oplossingen beter aan. We geven extra aandacht aan inwoners voor wie kansen niet vanzelfsprekend zijn. Daar waar het kan en nodig is, is een collectief aanbod of collectieve voorziening voor een vraag van inwoners geboden. Dit aanbod of deze voorziening is zo slim en creatief mogelijk ingezet.